11. heinäkuuta 2015

Vanhanajan raparperipiirakka


Heipä hei!

Satteita olemme saaneet täällä Kainuussa lähes joka päivä. Aurinkoisia päiviä odotellessa, olemme saaneet nauttia satteitten tuomista riemuista mm. vesipisaroiden kanssa käydystä kilpajuoksusta, vesilätäköissä hyppimisestä ja vehreän luonnon ihailemisesta. 

Vesisatteet ovat saaneet kasvit kasvamaan ihan ennätys vauhtia. Raparperipenkkimme on oiva esimerkki tästä. Raparperi kukoistaa kuin viimeistä päivää. Voisi sanoa, että pihallamme on raparperiviidakko. 



Pelättikin on päässyt raparperipenkkiä vartioimaan, vaikkei taida kyllä olla pelkoa siitä, että ne jollekin eläimelle edes kelpaisivatkaan. 


Raparperiviidakosta johtuen olemmekin  saaneet nauttia raparperistä mitä moninaisemmassa muodossa...piirakassa, kiisselissä, mehussa ym. Meidän perheen suosikiksi on noussut vanhanajan raparperipiirakka. Piirakka on yhtäaikaa mehevää ja rapeaa. Raparperi antaa piirakkaan mukavaa kirpakkuutta. 

Kun tässä ollaan viikkoa vietetty vanhanajan tunnelmissa, haluankin jakaa ohjeen myös teille kokeiltavaksi.




Vanhanajan raparperipiirakka

pohja:

kananmunaa
5 dl sokeria
2 dl maitoa
2 dl kuohukermaa
2 dl voisulaa
4 tl leivinjauhetta
8 dl vehnäjauhoja


täyte:

paloiteltua raparperia
100 g pehmeää voita
2,5 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja

Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää maito, kerma ja voisula. Sekoita leivinjauhe ja jauhot keskenään. Lisää jauhoseos ja sekoita vain sen verran, että taikinasta tulee tasainen. Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun uunipeltiin.

Pese ja kuori raparperit. Leikkaa puolen sentin paloiksi ja ripottele taikinanpohjan päälle.

Nypi pehmeä voi, sokeri ja jauhot murumaiseksi seokseksi ja ripottele pinnalle.

Kypsennä 200 asteessa n. 30 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsä. 


Leppoisaa lauantaita!

-Satu


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Meistä olisi hirmuisen mukavaista, jos muutaman sanasen viitsisit jättää merkiksi käynnistäsi! :)